NewsTAPAS

Actief project?
Project afgelopen
Project foto of beeld
Logo project NewsTAPAS
Korte beschrijving

Automatisatie en personalisatie van de weergave van nieuwsberichten

Het project NewsTAPAS wil inspelen op de rijzende vraag naar een automatisatie en personalisatie van de weergave van nieuwsberichten. Het projectteam bestaat uit een unieke samenwerking van de VRT samen met Roularta Media Group, AI service provider ML2Grow en de imec onderzoeksgroepen SMIT en IDLab.

Met het huidige overaanbod aan informatie en de korte aandachtspanne van lezers wordt het steeds moeilijker om een publiek te bereiken en behouden. Bestaande aanbevelingssystemen proberen hierop een oplossing te bieden door nieuwsitems te selecteren die het beste aansluiten bij het profiel van de gebruiker. De echte uitdaging bestaat er echter in om de aandacht van de gebruiker ook te behouden en hun ervaring te optimaliseren. 

De innovatie waaraan het NewsTAPAS project zal werken is een systeem dat toelaat om ook de weergave van content automatisch aan te passen aan de noden en de context van de gebruiker. NewsTAPAS zal daarvoor tools en technologieën ontwikkelen waarmee nieuwsaanbieders automatisch de weergave van nieuwsberichten aan kunnen passen en personaliseren. Daarmee wordt rekening gehouden met het profiel van de gebruiker en de context, bijvoorbeeld het type toestel, moment van de dag, locatie en dergelijke. Zo wordt het mogelijk om de juiste template te kiezen voor het juiste publiek, en de titel, afbeelding en video thumbnail automatisch aan te passen. Hiermee kan NewsTAPAS het engagement van een lezer aanzienlijk verhogen. Het einddoel is een nieuwe redactionele workflow te bouwen, waarin je nieuwsberichten kan creëren en opsplitsen in verschillende verhaalelementen. 

Partners
Roularta Media Group, ML2Grow, imec SMIT, imec IDLab
Startdatum
Einddatum
Contactpersonen
Trefwoorden
Gerelateerde artikels

Natural Language Processing voor mediamakers: RNN, LSTM en Transformer-modellen

Hoe kan deep learning mediamakers helpen om content te maken, aangepast aan de voorkeuren van de lezer? In het NewsTAPAS project rond nieuwspersonalisatie ontdekten we de nood aan een betere automatische samenvatting van artikels. Daarvoor gingen we aan de slag met Natural Language Processing (NLP) en vergeleken we recurrent neural networks (RNN), long short-term memory (LTSM), Transformers en hun toepassingen binnen media. In dit artikel bundelen we enkele inzichten en aanbevelingen.

NewsTAPAS brengt het nieuws zoals jij het wil

Stel je voor dat de vorm van een artikel zich aanpast aan jouw voorkeuren. Heb je weinig tijd voor een diepgaand artikel? Lees je graag de hoofdpunten? In het huidige overaanbod aan informatie verkennen we de technologische mogelijkheden om nieuws nog beter op maat te brengen, niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk. In het NewsTAPAS-project onderzoeken we hoe we eindgebruikers beter kunnen informeren door de presentatie van een nieuwsartikel aan te passen.

Nieuw Google DNI project rond nieuwspersonalisatie geleid door VRT

Een nieuw project onder leiding van VRT, genaamd NewsTAPAS, is goedgekeurd voor financiering door het Google DNI fonds. Het project wil inspelen op de rijzende vraag naar een automatisatie en personalisatie van de weergave van nieuwsberichten. Het projectteam bestaat uit een unieke samenwerking van de VRT samen met Roularta, AI start-up ML2Grow en de imec onderzoeksgroepen SMIT en Idlab. NewsTAPAS zal van start gaan 1 mei en zal anderhalf jaar duren.