VRT Sandbox

VRT Sandbox

Open innovatie met startups

VRT Sandbox zet kortdurende samenwerkingen op tussen start-ups, KMO’s en de VRT. Tijdens deze projecten krijgen start-ups de kans om producten (zowel content als technologisch) te testen, ontwikkelen en schalen op de werkvloer van de VRT, met toegang tot de infrastructuur en productieteams. De samenwerking maakt het mogelijk voor partners om bestaande mechanismen vanuit een ander perspectief te benaderen, creatieve toepassingen te verkennen en bij te leren door nieuwe inzichten. 

Na afloop tonen de startups, kmo’s en ondernemers, samen met VRT, hun resultaten en inzichten tijdens VRT Sandbox Sessions, een open netwerkevenement.  

Sandbox Hub: een internationaal netwerk

In september werd de internationale Sandbox Hub gelanceerd binnen het H2020-gesubsidieerde MediaRoad-project. Deze Sandbox Hub heeft als doel om de om het succesvolle werking van VRT Sandbox om te vormen tot een repliceerbaar model binnen Europa. Op deze manier bouwt VRT samen met partners als EBU, BBC en RAI een Europees netwerk op voor open innovatie en ondernemerschap.

Intrapreneurship: Sandbox voor VRT collega's

Om ondernemerschap binnen de VRT zelf aan te moedigen en ondersteunt VRT Sandbox ook collega’s vanuit de Sandboxwerking. Zij krijgen de kans om binnen de VRT om nieuwe technologieën en formats te ontwikkelen en uit te testen, aangevuld met een begeleiding op maat.

Video Snackbar

In 2017 startte VRT Sandbox met een initiatief om de webvideomakers van de VRT beter te ondersteunen. Video Snackbar draait om onderzoek en de uitwisseling van expertise, kennis en technologie. Door nieuwe videotechnologieën te testen, pilots op te stellen en samenkomsten te faciliteren, brengt Video Snackbar een community van makers samen over de netten heen.

Ontdek de laatste Sandbox-projecten en bezoek de website van VRT Sandbox.

Blogposts

VRT Sandbox project steekt "Het Weer" in een nieuw jasje

Frank Deboosere en Sabine Hagedoren doen vanaf vandaag hun weerpraatje met timelapse-beelden op de achtergrond. In gewone taal: opnamen van verschillende uren, versneld afgespeeld in zo’n vijftienseconden. “Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook handig om het ontstaan van bijvoorbeeld een onweer uit te leggen”, aldus Deboosere.

Thomas speelt het hard met virtuele camera's

Op 7 december speelde Thomas Vanderveken in De Bijloke in Gent samen met Brussels Philharmonic voor een nokvolle zaal het pianoconcerto in a mineur van Edvard Grieg. Het was de apotheose van het parcours dat hij het voorbije jaar heeft afgelegd om het concerto in te studeren en zo zijn jongensdroom te realiseren. Naast het concerto van Thomas was er onder meer ook een optreden van de jonge violiste Hanne Dauwe, de winnares van de wedstrijd Speel het hard.

VRT Op De Digitale Doebeurs Met Workshops, E-Sport En Virtuele Kriebels

Op zaterdag 21 oktober neemt VRT deel aan de Digitale Doebeurs in De Krook in Gent. De Digitale Doebeurs is een gratis interactieve beurs die de Gentse Digitale Week inluidt en de bezoeker kennis laat maken met digitale innovaties. Je kan er experimenteren tijdens workshops en voetbalgamen tegen Zakaria Bentato, de e-sporter van RSC Anderlecht. Ketnet zorgt dan weer voor virtuele kriebels op de Helden-achtbaan.

Interactieve Primeur Tijdens Diamond League Brussel Met VRT Sandbox, Sporza & Kiswe

Op vrijdag 1 september vindt in het Koning Boudewijnstadion de 41st AG Memorial Van Damme plaats, met 10 kersverse wereldkampioenen en een tiental Belgische toppers op het programma. Sporza biedt voor deze editie in samenwerking met Kiswe Mobile een innovatieve, interactieve totaalervaring.

STEAMbox trapt af op Technopolis

Maak een interactieve trap met de technologie in deze doos. Dat is de opdracht die 3 leerkrachten en 18 leerlingen afgelopen woensdag kregen op Technopolis. Ze testten voor het eerst de STEAMbox als volledig lessenpakket uit. Met het project wil VRT samen met imec en partners inspelen op wetenschappelijke en technologische veranderingen en meer ruimte voor experimenten introduceren.