Prototypes

Prototypes

Om innovatie in de praktijk om te zetten en media-oplossingen te laten accelereren werkt VRT nauw samen met de eindgebruiker en de productievloer. We betrekken de Vlaming in hun toekomstige mediabeleving en evalueren nieuwe concepten en prototypes. Hieronder kan je enkele prototypes terugvinden die VRT Innovatie ontwikkelde samen met projectpartners en VRT-merken.

 

Curatie Playbook

Curatie Playbook bundelt enkele richtlijnen voor redacties om gebruikers beter te gidsen op digitale platformen en zo hun ervaring te verbeteren. Zo kunnen gebruikers van bijvoorbeeld VRT NU gemakkelijker inhoud terugvinden en geprikkeld worden om meer te ontdekken. Tegelijkertijd helpt het aan de hand van best practices de workflow van redacties te stroomlijnen en meer ruimte te laten voor creativiteit.

Checkbox

Checkbox biedt een eerste hulp bij factchecking. Deze toolkit geeft journalisten snel en gericht een overzicht van bruikbare en betrouwbare hulpmiddelen om bronnen te controleren. Hiermee kunnen journalisten met meer transparantie en vertrouwen artikels publiceren.

Dit prototype werd ontwikkeld in het kader van het FANDANGO-project.

Storymaker

Met de Storymaker kunnen mediamakers op een gemakkelijke manier grote hoeveelheden ongekend beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld user-generated content, doorzoeken, taggen en klaarzetten voor montage of online distributie.

Dit prototype ontwikkeld door VRT Innovatie in het kader van het Essence project, wordt reeds gebruikt door VRT NWS, één en Klara.

CloudCall

CloudCall biedt een gebruiksvriendelijke totaaloplossing om de opname en verwerking van een interview op afstand efficiënter te maken voor journalisten. Zo werkt CloudCall volledig via web en is het geïntegreerd met het productiesysteem Arvato, om meteen aan de slag te kunnen in montage.

NewsTAPAS

NewsTAPAS is een app die de vorm van nieuws aanpast aan de context en voorkeuren van een gebruiker. Met dit prototype willen we nieuws personaliseren voor gebruikers om hen zo gerichter informeren.

Dit prototype werd ontwikkeld in het kader van het NewsTAPAS project.

DAIQUIRI

Om nieuwe verhalen te vertellen met data ontwikkelden we een dashboard voor sportverslaggevers. Hiermee proberen we data van sporters, zoals de snelheden van veldrijders, overzichtelijk in beeld te brengen om een sportbeleving te verrijken.

Dit prototype werd ontwikkeld in het kader van het DAIQUIRI project.

FaiCE

Aan hand van artificiële intelligentie kan dit prototype automatisch gezichten detecteren in beelden, ze traceren tijdens een aflevering en ze identificeren. Door deze metadata automatisch beschikbaar te maken kunnen we programma’s onder andere beter doorzoekbaar maken.