Future Media Hubs

Future Media Hubs

Het hoofddoel van de Future Media Hubs is om technologische strategieën en innovatieve mechanismen uit de wisselen tussen mediaorganisaties en hier samenwerkingen rond op te zetten. Andere doelen zijn het opzetten van internationale samenwerkingen en het ondersteunen van de groei van lokale start-ups en KMO’s.

Deze hubs maken deel uit van VRT en worden beheerd door VRT Innovatie in samenwerking met RTBF:

Sandbox Hub

Sandbox Hub is een internationaal netwerk van innovatieve mediabedrijven.

Alles begon in 2018 met de Sandbox Hub, met als missie elkaar te ondersteunen en start-ups te helpen groeien. Via de Sandbox Hub hebben meer dan 100 lokale start-ups een kans gekregen om samen te werken met één van de hubleden. In een eerste fase zijn er onderling ook al reeds 15 internationale Sandbox-samenwerkingen geweest.

 

Egon Verharen over de Sandbox Hub (Innovatie Manager, NPO):

"Door de kracht van de Sandbox Hub versnelt al het werk waar we aan bezig zijn.”


De Sandbox Hub inspireert niet enkel media-organisaties. VRT ondersteunt ook actief niet-mediagerelateerde sandboxen zoals: Sport Vlaanderen, Sandbox Vlaanderen, VDAB, Nationale Loterij, NMBS, …

Video Snackbar Hub

Video Snackbar is in 2017 gestart als een VRT Sandbox project. Al snel kwam het project op de radar van veel mensen.

Daarom is Video Snackbar sinds 2019 een volwaardig VRT-initiatief. Het ondersteunt content makers en brengt hen samen om nieuwe technologieën, nieuwe ideeën en nieuwe workflows te ontdekken en gebruiken. Video Snackbar is een gemeenschap die werkt rond webvideo, podcasting, live streaming en future broadcast.

Om kennis te delen met andere internationale innovatieve mediabedrijven is de Video Snackbar Hub opgericht.

Waar nodig kan het succesvolle Video Snackbar-model van VRT ook nagebouwd worden bij andere mediaorganisaties. 

Bekijk zeker de webinar van Video Snackbar Hub die een antwoord biedt op de vraag: ‘Hoe maak ik media in tijden van corona?’

Brian Murphy, The Washington Post (US) over de Video Snackbar Hub Webinar:

"Het was fascinerend. Vooral het stuk over het muzikale project was uiterst leerzaam.”

 

Open Labs Hub

Open Labs Hub wil vooral inspireren en Europese ‘young labs’ verbinden.

‘Young labs’ zijn innovatiemechanismen binnen bedrijven die van binnen uit willen ontwikkelen en uitbreiden met de hulp van jonge en getalenteerde technische mensen. Het doel is om verbindend te werken, innovatieve initiatieven doorheen Europa in verbinding te brengen en iedereen de kans te geven om te leren van elkaar door ervaringen en gemeenschappelijke uitdagingen te delen. Door deze hub te bouwen worden er meer mogelijkheden gecreëerd om hoogwaardige digitale content te maken die over landsgrenzen heen gaat.

Contactpersonen

Hoofd International Hubs: Sarah Geeroms

Projectassistente: Diana Carvalho Freitas