De Wall of Moments: van de Warmste Week tot het WK

Live hangouts

 

“Wall of Moments”, van onderzoek naar innovatie

Wall of Moments werd ontwikkeld binnen het Europees project ICoSOLE als interactieve app om de beleving van live events te versterken en verrijken. Zo kan je als bezoeker beelden en video’s maken van momenten die professionele camera’s niet altijd kunnen vastleggen. Met een livestream van momenten kan je als organisatie  vervolgens de sfeer vastleggen door de ogen van de aanwezigen, en meer in interactie treden met je publiek.

Het MOS2S-project bouwt nu verder op de Wall of Moments-app, enerzijds om de beleving van een event nog te verbeteren, en anderzijds om deze interactiemogelijkheden ook toe te passen binnen de journalistiek. Zo kan je als gebruiker van de app jouw verhalen en zelfgemaakte beelden delen met de redactie om nieuwsverhalen te co-creëren.

icosole

De Warmste Week: meer interactie met actievoerders

Tijdens de Warmste Week 2016 en 2017 kon je als actievoerder de actievoerdersapp, ontwikkeld door VRT Innovatie, gebruiken om zelf verslag uit te brengen van je actie. Dit kon door foto’s en video’s in te sturen, die de redactie kon gebruiken in de livestream op tv en op de social media van de Warmste Week. Bovendien konden sommige actievoerders ook live inbellen en vertellen over hun actie met één van de presentators.

Daarnaast waren er ook verschillende schermen op het terrein die de ingezonden beelden en video’s toonden. Door verschillende beacons op het terrein te installeren was het ook mogelijk om automatisch jouw ingezonden beelden te zien op een scherm waar je dichtbij stond.

wom

Het Wereldkampioenschap: de live hangouts

De Hangout-feature waarmee je live kon inbellen tijdens de Warmste Week, wordt verder ontwikkeld binnen MOS2S en werd ook gebruikt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal.

De Hangout, in combinatie met Wall of Moments, verschilt met bestaande videochat systemen, zoals Skype, omdat het volledige geïntegreerd is in de redactie- en productieflow van een programma. De regie krijgt beelden van meerdere gebruikers binnen, waarna de redactie op een efficiënte en goedkope manier verhalen van over de hele wereld live in een programma kunnen brengen. De redacteur beschikt over een handige tool waarin hij elk inkomend gesprek kan modereren en de beller kan voorbereiden om live te gaan.

Na een succesvolle trial tijdens de Warmste Week met de hulp van Studio Brussel konden we bij VRT innovatie rekenen op de steun en medewerking van Sporza, die tijdens de WK-uitzendingen enthousiast gebruikmaakten van Hangout. Zo konden ze bijvoorbeeld Belgische supporters in Rusland of in andere deelnemende landen bereiken, of voetbalfans in België, die voor een ploeg uit hun land van herkomst supporteren.

hangout
 

"Iedereen Beroemd": kijkers maken nieuwsitems met #DeDag

#DeDag is een tweewekelijks item van het programma "Iedereen Beroemd" op één dat door de kijkers zelf wordt gemaakt. Met de app kunnen kijkers video’s over actuele thema’s insturen die de redactie van "Iedereen Beroemd" monteert tot een spraakmakend item op maandag en donderdag. De vernieuwing zit hier vooral in de workflow. Een jaar geleden moest het volledige programma nog een dag op voorhand volledig klaarstaan voor de uitzending. Met #DeDag kan de redactie nu content tot twee uur voor de uitzending verzamelen en direct monteren. Hiervoor moest de workflow wel aanzienlijk vereenvoudigd en verkort worden. Het resultaat is dat de tijd tussen het opnemen van een video met een smartphone ergens in Vlaanderen, tot het monteren in een montagecel van de VRT herleid werd tot slechts enkele minuten.

Een tweede vernieuwing is de manier waarop de redactie ook ingestuurde content kan beheren. Voor elke aflevering stellen zij enkele opdrachten voor in de app die onmiddellijk zichtbaar zijn voor gebruikers. Daarnaast kan de redactie de gebruikers ook één-op-één contacteren om de content inhoudelijk nog scherper te zetten.

Gerelateerde projecten