Virtueel Huizen Bekijken Met Wonen.Tv

Marcel Vanthilt

Wonen.tv is een nieuw consumentenprogramma en website met Marcel Vanthilt over wonen in al zijn aspecten: kijkers en lezers krijgen er tips, weetjes en informatie over wonen, (ver)huren, (ver)kopen en (ver)bouwen. Naast extra informatie biedt de website ook een uitgebreide beleving aan bezoekers. Zo kan je virtueel binnenkijken in de huizen en elementen aanklikken voor extra informatie. Samen met VRT Innovatie en design studio YumeVR bouwde het redactieteam hiervoor een 360°-videospeler.

WebVR – een inkijk in de technologie

Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken bouwde VRT Innovatie en YumeVR de 360°-videospeler met webtechnologie. Via een experimentele versie van WebVR API konden ze via de browser interageren met 360° materiaal.  Deze maakt van een equirectangular afbeelding een cubemap waar je nadien in kan rondkijken. De cubemap bouwden ze door de afbeelding te projecteren op aparte vlakken binnenin de kubus. In dit 'panorama' brachten ze via WebVR interactiepunten aan.

Interactie

Er zijn verschillende type interactiepunten, elk met een eigen icoontje. Het eerste interactiepunt is datgene waarmee je van het ene panorama naar het andere gaat en van kubus wisselt. Daarnaast zijn er nog media-interactiepunten waarmee je afbeeldingen, video of audio activeert. Het geheel wordt achteraf via een i-frame gehost op een ftp-server.

WebVR

WebVR is ontworpen voor Google Chrome en Android en werkt dus het best op deze browser en de bijhorende apparaten. Ook Mozilla zet zijn eerste stappen richting WebVR maar staat nog niet op hetzelfde niveau van integratie en prestatie. WebVR bij Safari is nog in ontwikkeling, voorlopig geven ze geen informatie wanneer ook zij een virtuele richting zullen inslaan.

Vanaf 18 januari 2017 kan je het programma volgen op één. De huizen kan je hier virtueel bezoeken.