Terugspoelen naar Media Fast Forward

Media Fast Forward 2019

Naar goede gewoonte organiseerde de VRT Media Fast Forward met de bedoeling om de hele Vlaamse media-, technologie- en innovatiesector samen te brengen rond de toekomst van media.

Het jaarlijkse inspiratie- en netwerkfestival mocht ruim 1000 bezoekers verwelkomen op de nieuwe Brusselse locatie ‘The Egg’. 

Deze keer kon het publiek gaan luisteren naar 78 sprekers die thematisch verdeeld waren over 23 sessies. Het centrale thema dat de agenda sierde was ‘polarisatie’, maar al die sérieux mocht ook soms plaatsmaken voor een speelse knipoog. De zes podia waarop gedebatteerd en gepresenteerd werd, waren allen vernoemd naar mythische gamepersonages: Mario, Blanka, Sonic, Zelda, Pikachu en Larry.

Nieuwsmakersdebat Media Fast Forward
Nieuwsmakersdebat
 

Zalen Media Fast Forward 2019

 

Het exhibitiegedeelte bestond uit drie verschillende straten met een eigen focus: Startup Street, Production Street en Innovation Street.

In Startup Street, een initiatief van VRT Sandbox, kon u kennismaken met een vijftigtal start-ups die demo’s van hun producten of technologieën toonden. 

Video Snackbar zette zijn beste beentje voor in Production Street met vijf tools of projecten die ze het voorbije jaar verwezenlijkten. 

Pikachu Stage Media Fast Forward
Pikachu Stage in Production Street
 

En ook bij Innovation Street kon u terecht voor prototypes gebouwd met en voor verschillende VRT-merken. 

Samen met meer dan zeventig Vlaamse en Europese partners ontwikkelt VRT Innovatie concepten die het leven van zowel mediamakers als -gebruikers kunnen vergemakkelijken. 

De volgende zes projecten kon u ontdekken op Media Fast Forward, allemaal in een handgetekend decor van onze art director Anne Manteleers.

 

VRT MyNWS (project CPN)

De app van VRT MyNWS zet in op een gepersonaliseerde nieuwsbeleving en selecteert nieuws op basis van de interesses van de gebruiker. Aan de hand van vier fictieve persona’s lieten we bezoekers zien hoe deze technologie nieuwsberichten selecteert naargelang wat ze in het verleden reeds lazen, bekeken of beluisterden. Zo ontvangen lezers gerichtere artikels en moeten ze niet zelf doorscrollen om bepaalde thema’s die hen niet boeien over te slaan. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de filterbubbel. Algoritmes zorgen ervoor dat het nieuws niet te eenzijdig is en dat hoofdpunten en algemeen nieuws nog steeds aan bod komen.

We blijven verderwerken om deze app te optimaliseren. Wil jij ons ook helpen?
Doe mee als testpiloot voor VRT MyNWS en schrijf je in via www.pilootzone.be.

VRT MyNWS Media Fast Forward
VRT MyNWS

 

Track & Trace (project Fandango)

Het internet staat bol van het nepnieuws en journalisten worden verondersteld informatie te factchecken alvorens ze die publiceren. Wij willen journalisten hierin bijstaan en presenteerden de Track & Trace tool die speciaal werd ontwikkeld om hen te helpen in de strijd tegen desinformatie. Reporters kunnen afbeeldingen controleren op hun echtheid en ontdekken waar op internet of social media een gemanipuleerde afbeelding opdook, vanaf wanneer er sprake is van bewerking en hoe vaak de ‘valse’ foto verschenen is. Op deze manier kunnen journalisten transparant nagaan hoe, waar en door wie het beeld gebruikt werd om te desinformeren.

Track & Trace Media Fast Forward
Track & Trace tool

 

Twee van onze voorgestelde prototypes beslaan het thema ‘radio’: eentje was gericht op radiomakers, het andere op radioluisteraars.

MARCONI dashboard (project MARCONI)

Radiomakers zijn echte multitaskers en tegenwoordig is er steeds meer en meer interactie tussen wie achter de micro zit en wie afstemt op een bepaalde radiozender. Vroeger belden luisteraars af en toe in, maar de communicatiekanalen zijn sterk gegroeid: mensen chatten met vragen, geven extra content, bezorgen correcties, doen mee aan polls, enzovoort. MARCONI helpt radiopresentatoren met dit complexe interactieve aspect van hun job en zorgt ervoor dat ze alle externe input van luisteraars eenvoudiger en sneller kunnen managen.

Marconi Media Fast Forward
MARCONI dashboard

 

Hybride radio (project HRadio)

Vele Belgen schakelden reeds over van analoge radio naar digitale radio. Niet enkel het kanaal, maar ook de functionaliteiten zijn aan modernisering toe. Het klassieke concept van radio wordt sterk uitgedaagd en de moderne radioluisteraar wil dat radio zich aanpast aan hem of haar. Hybride radio kan een oplossing aanreiken en zorgt voor extra gebruiksgemak: luisteraars kunnen uitzendingen pauzeren, terug- of vooruitspoelen en ze kunnen genieten van dagelijks gecureerde lijsten met thema’s en lengtes naar eigen keuze. Onze app bestaat in twee versies (mobiel en voor in de auto) en biedt radioliefhebbers eindeloze mogelijkheden.

Hybride radio Media Fast Forward
Hybride radio - mobiel
 
Hybride radio Media Fast Forward
Hybride radio - auto

 

User-generated content (projecten MOS2S en Essence)

In tijden als deze hoef je niet per se een reporter ter plaatse te sturen om spontane reacties van voorbijgangers in publieke ruimtes te capteren. Onze mobiele Babbelbox-installatie laat toe om zulke opnames op een laagdrempelige manier op te zetten. Bezoekers aan Media Fast Forward konden zelf een korte video opnemen met een van de drie aangereikte rekwisieten en zo kennismaken met het project MOS2S. Dit videogedeelte omvatte het eerste deel van de Storymaker. 

Vervolgens focusten we op de verwerking van informatiestromen in het tweede onderdeel van onze machine, vertrekkend vanuit de volgende problematiek. Mediaconsumenten worden vaak zelf mediaproducenten en professionele mediamakers willen graag aan de slag met dit materiaal, maar de input is niet altijd even voorspelbaar. User-generated content is nochtans een interessante manier om dichter bij de kijker te staan. Ons prototype toont hoe de grote stroom aan video’s en foto’s behapbaar gemaakt wordt voor makers door beelden automatisch te herkennen, te filteren en te labelen. Alle bezoekersopnames uit deel 1 van de Storymaker kwamen er in deel 2 mooi gerangschikt uit aan de hand van het gebruikte rekwisiet. 

The Story Maker Media Fast Forward
The Storymaker
 

Wil u nog meer te weten komen over Media Fast Forward? In dit artikel vindt u 10 inspirerende inzichten.

Hieronder kan je alvast onze boodschap lezen en hopelijk tot volgend jaar!
Let's Push Things Forward Media Fast Forward

(Alle foto's werden genomen door Studio Nunu.) 

Gerelateerde projecten