Studenten worden mobiele journalisten in smart city bristol

summer

Van 11 tot 13 juli 2018 was VRT Innovatie medeorganisator van de eerste editie van de FLAME-summer school (Horizon 2020 – Europees onderzoeksproject), waar studenten in een smart-city-omgeving konden experimenteren met media-applicaties. De studenten konden even proeven van het spannende leven van een mobiele journalist (MOJO) en de intense sfeer op de nieuwsredactie van een mediabedrijf. Dit simulatiespel werd ontwikkeld door een groep enthousiaste onderzoekers van de innovatie-afdeling van de Vlaamse openbare omroep VRT: Klaas Baert, Sandy Claes, en Marc Godon.

summer school pic

Drie studententeams (van drie of vier mensen) werden de stad ingestuurd met een semi-professionele MOJO-kit. Die bestond uit een smartphone, een microfoon en een statief. Als vertegenwoordigers van een mediabedrijf moest elk team twee nieuwsberichten maken over het thema “Hoe maken we Bristol groot?”. Twee studenten van het team (de interviewer en de cameravrouw/man) moesten de smart-city-omgeving gebruiken om hun clips via het mobiele netwerk naar het hoofdkwartier van de summer school te uploaden. Van daaruit kon het hoofd van het studententeam het stadsteam begeleiden met behulp van de binnenlopende interviews terwijl de redacteur de items tegelijk kon bewerken.

Dries
Dries De Roeck, Studio Dott

Voor ze de stad introkken, liet onderzoeker Dries De Roeck van het Belgische ontwerpbureau Studio Dott de studenten kennismaken met nieuwe ontwerpmethodes voor de smart cities van de toekomst. Ze kregen ook een overzicht van de nieuwste journalistieke trends en leerden in het kort hoe je een verhaal vertelt en video-opnames maakt. Ze ontwikkelden een eigen fysiek model, dat ze konden gebruiken als opener voor hun interviews. Hiervoor vonden ze inspiratie in de publieke installaties van de Amerikaanse kunstenares Candy Chang.

summer school pic

De interviews over het thema “Hoe maken we Bristol groot?” vonden plaats in de buurt van Temple Meads, Millennium Square en Bristol Museum in het centrum van de stad. Sommige inwoners vonden:  “Bristol is al groot, maar om de stad nog groter te maken, hebben we beter openbaar vervoer, minder vervuiling en een schonere stad nodig.” En: “De bevolking neemt toe en dus is infrastructuur van cruciaal belang.” Andere mensen legden de nadruk op de diversiteit van Bristol en hechtten veel belang aan permanente vooruitgang om de bewoners van de stad te ondersteunen. Iemand zei: “Ze breken veel traditionele gebouwen en architectuur af. Ik vind de stad mooi zoals ze is; die oude gebouwen en de geschiedenis bepalen mee de cultuur van de stad.” Ondanks de economische uitdagingen en de onzekere toekomst waren de mensen heel enthousiast over het leven in Bristol.

summer school pic

Op het einde van de workshop moesten de studenten hun bevindingen pitchen en uitleggen hoe het FLAME-platform MOJO’s kan helpen. Naar hun mening moeten de media meer aandacht hebben voor sociale thema’s. Technologie moet het ontwerpproces ondersteunen zodat de mediamakers zich op die thema’s kunnen concentreren. Sterker nog, ze gaven een hoop use cases aan die het digitale vermogen aan de rand van het netwerk gebruiken en zo de  journalist van de toekomst kunnen ondersteunen: video-editing, 360°-video, 3D-interactie, augmented reality enz. Een van de studenten vatte het mooi samen met deze futuristische metafoor: “Het komt erop aan een stadsbrein te ontwerpen dat alles met alles verbindt (zelfs over de soorten heen) en dat de stand van het stedelijk geluk in realtime kan weergeven.”

Marc
Marc Godon, VRT

Het enthousiasme van de studenten heeft me verrast. Voor de deelnemers (ICT-studenten en smart-cityprofessionals) zijn de media een onbekende wereld. Misschien trok vooral het thema “Hoe maken we onze stad groot?” hen wel aan. Misschien lag het aan de bepalende rol die een journalist, een verteller en een creatieve mediamaker kunnen spelen. Ik denk dat het een combinatie van al die elementen is. Wij zijn ervan overtuigd dat een positieve, constructieve, creatieve en geïnspireerde focus van de media burgers de mogelijkheid biedt om hun stad vorm te geven: slim, levensgroot en vol prachtige verhalen.

Marc Godon, een van de onderzoekers van VRT Innovatie, die de simulatie mee hielp ontwerpen.

VRT Innovatie wil alle deelnemende studenten, de universiteit van Bristol, die de summer school organiseerde en mogelijk maakte, en alle partners van het FLAME-consortium bedanken voor de schitterende resultaten die we samen hebben behaald.

Gerelateerde projecten
Trefwoorden