NewsTAPAS brengt het nieuws zoals jij het wil

Screenshot app

Stel je voor dat de vorm van een artikel zich aanpast aan jouw voorkeuren. Heb je weinig tijd voor een diepgaand artikel? Lees je graag de hoofdpunten? Of ontdek je nieuws het liefst in videovorm? In het huidige overaanbod aan informatie verkennen we de technologische mogelijkheden om nieuws nog beter op maat te brengen, niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk. Daarom onderzoeken we in het NewsTAPAS-project hoe we eindgebruikers beter kunnen informeren door de presentatie van een nieuwsartikel aan te passen aan hun voorkeuren en de context, zoals een bepaald moment of plaats. Om dit rechtstreeks bij de eindgebruiker af te toetsen ontwikkelden we een prototype-app die we via de VRT Pilootzone lieten uittesten. Hier ontdek je enkele opgedane inzichten en resultaten.

Nieuwsartikels in verschillende versies 

Als startpunt interviewden we tijdens de zomer van 2020 een aantal eindgebruikers over hoe zij nieuws raadplegen en lezen. Met wat we leerden uit die gesprekken gingen we aan de slag om een test-app te maken waarin we hetzelfde nieuwsartikel in verschillende versies konden aanbieden.

Uiteindelijk maakten we voor onze piloottest drie versies van onze nieuwsartikels: 

  • Het volledige artikel, zoals je dit nu al kan zien op VRT NWS.
  • Een beknopte versie die de korte inhoud van het nieuwsartikel weergeeft in een aantal kernzinnen.
  • Een versie die alleen audiovisuele content biedt in videofragmenten (wanneer beschikbaar).

 

NewsTAPAS app

De pilootstudie

De NewsTAPAS-app werd gedeeld via het platform van de VRT Pilootzone. Testers konden daar de app downloaden en deelnemen aan de pilootstudie. Deze omvatte twee aansluitende fases:

Tijdens de eerste weken van de test kon je in de test-app zelf kiezen in welke vorm je een artikel wilde lezen en kreeg je bij elk artikel knoppen te zien met de beschikbare versies. Op die manier kon de app bijleren over jouw voorkeuren bij het lezen van nieuwsartikels.

Daarna, in de tweede fase van het pilootproject, stelde de app je automatisch een versie voor. De app leerde daarbij uit de keuzes die je in de eerste fase zelf maakte. Wanneer je doorklikte naar een artikel, kon je wel nog altijd de andere versies raadplegen.

Wat wilden we hieruit leren? 

Tijdens de twee fase van de test gingen we onder andere na welke versies de testpersonen kozen, en of ze vaak wisselden tussen de versies.

We stelden de gebruikers ook op verschillende tijdstippen een paar korte vragen om na te gaan wat ze vonden van deze manier om nieuws te presenteren. 

  • Vonden ze het nuttig en aangenaam om te gebruiken? 
  • Voldeed dit aan hun nieuwsbehoefte? 
  • Wat vonden ze van een app die hen automatisch suggesties aanbood?

Op deze manier konden we achterhalen wat onze testpersonen vonden van NewsTAPAS als een manier om nieuws op verschillende manieren te brengen.

De resultaten

Enkele belangrijke inzichten:

  • Over het idee om een artikel aan te bieden in verschillende formaten, waren onze testpersonen overwegend positief. Ze zagen het als een interessante manier om ‘nieuws op maat’ te kunnen raadplegen. Het is zeker geschikt om op een snelle manier nieuws te consumeren, in een vorm die aangepast is aan de beschikbare tijd en interesse van het moment. 
  • Een opmerking die we daarbij veel hoorden was dat de verschillende versies wel inhoudelijk “af” moesten zijn. Vooral bij de korte versie vonden een heel aantal deelnemers dat het nog beter kon aangezien de samenvatting niet altijd even goed de inhoud van het volledige artikel weergaf. Volgens deze testpersonen was dit wel een voorwaarde om het idee in praktijk om te zetten.
  • Ook leerden we dat niet iedereen het nodig vond dat de app een automatische suggestie deed. Een aantal testpersonen gaven aan dat ze liever zelf beslisten op het moment (en dus de voorkeur gaven aan de keuzemogelijkheden die ze kregen in de eerste fase). Dit zagen we ook wanneer we de cijfers van het gebruik van de test-app vergeleken over de twee fasen.

Hoe gaan we hiermee verder?

Met de opgedane inzichten willen we nu vooral onderzoeken hoe we de samenvatting of korte versie inhoudelijk nog kunnen verbeteren. Daarbij kijken we onder andere naar artificiële intelligentie om samenvattingen automatisch te kunnen maken. 

Hou zeker de nieuwsbrief en website van de VRT Pilootzone in de gaten voor volgende tests. Je kan je hier inschrijven.

Gerelateerde projecten
Trefwoorden