VRT Sandbox project steekt "Het Weer" in een nieuw jasje

Screenshot timelapse

Frank Deboosere en Sabine Hagedoren doen vanaf vandaag hun weerpraatje met timelapse-beelden op de achtergrond. In gewone taal: opnamen van verschillende uren, versneld afgespeeld in zo’n vijftienseconden. “Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook handig om het ontstaan van bijvoorbeeld een onweer uit te leggen”, aldus Deboosere.

Aan het begin van het weerbericht worden er beelden getoond van snel veranderende wolkenluchten boven Brussel. “Dat waren nog experimenten, vanaf nu gaan we geregeld timelapses gebruiken”, aldus weerman Frank Deboosere. “Er staat een camera bovenop het VRT-gebouw en we hebben er zopas ook eentje geïnstalleerd in Oostende. Daar maken we opnamen richting de zee, omdat ons weer nu eenmaal vaak vanuit het westen komt.”

De nieuwe weerbeelden maken deel uit van de voortdurende inspanningen van de VRT om Het Weer boeiender en flitsender te maken, aldus Deboosere. “De timelapse-beelden zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze laten ook interessante weerfenomenen zien. Dat de onderste wolken­lagen bijvoorbeeld van links naar rechts bewegen, terwijl de wind op hogere hoogten de wolken naar de andere kant blaast. Ook kan je de bewegende weerbeelden gebruiken om te tonen hoe mooiweerwolken zich vormen of hoe een onweer opbouwt.”

Samenwerking met Australische startup

De timelapse-beelden zijn een technologisch hoogstandje in die zin dat ze binnen de paar seconden klaar zijn.

Gewoon in de computer ingeven dat je de opnamen van pakweg 5 uur ’s ochtends tot 14 uur ’s middags in 15 seconden wil gieten en dat filmbestandje is meteen klaar.

Frank Deboosere

Deboosere is van in het begin betrokken bij het uitrollen van de technologie, in samenwerking met VRT Sandbox. Voor dit project werkte de technologie-accelerator samen met de Australische startup Live Weather Views.

 

Trefwoorden