Gepersonaliseerd weerbericht engageert jongeren in data

Meer weer logo

Eén organiseert deze zomer met ‘Meer Weer’ voor de eerste keer een interactieve doe-expo over het weer. VRT Innovatie ontwikkelde daarvoor samen met VRT NWS en studenten van LUCA School of Arts een weer-app voor Karrewiet. Met die app ontdek je welk weer het op je geboortedag was en hoe het weer op je verjaardag doorheen de jaren veranderd is. De uitwerking van het weerbericht maakt deel uit van een Europees onderzoeksproject rond wetenschapscommunicatie, waarin VRT partner is. Daarin verkennen we hoe we data en wetenschap toegankelijker en aantrekkelijker kunnen maken voor een breed publiek. 

Europees project rond participatie in wetenschapscommunicatie

Van het weerbericht tot de coronacijfers: wetenschapsdata maakt deel uit van het dagelijkse leven en is de laatste jaren steeds sterker op de voorgrond getreden. Als openbare omroep wil de VRT wetenschapsverhalen en data zo transparant en toegankelijk mogelijk brengen voor iedere Vlaming. Daarin is het belangrijk dat wetenschapsverhalen en data helder gebracht worden, en herkenbaar zijn voor ieder hun leefwereld. Samen met KU Leuven, LUT University (Finland) en Knowle West Media Centre (UK) verkennen we binnen het ParCos project de mogelijkheden om een breed te publiek te betrekken in de communicatie van wetenschap en data. Door het publiek rechtstreeks te betrekken in het creatief proces kunnen we diversiteit, inclusie en het vertrouwen in wetenschapscommunicatie vergroten. 

De Karrewiet-app engageert jongeren in een dataverhaal dat voor hen relevant is en aansluit bij hun leefwereld. Door een weerbericht te brengen dat persoonlijk aanspreekt willen we kinderen aanmoedigen om de data te begrijpen, maar ook verbanden te leggen met de betekenis ervan in de echte wereld. Zo kunnen ze via het gepersonaliseerd weerbericht ook de evolutie van het weer over hun verjaardagen heen zien. Een evolutie die gepaard gaat met klimaatverandering. 

Screenshot app

Datageletterdheid vergroten en desinformatie bestrijden

De installatie op de Meer Weer expo maakt deel uit van verschillende case studies die VRT uitwerkt binnen het ParCos project. Deze illustreren de participatieve en verhalende methodologie van het project. Het startpunt van de case studies zijn enkele design exploraties die studenten van LUCA School of Arts uitwerkten op basis van weerdata en astronomische data. Een van de studenten werkte daarvoor een geanimeerd verhaal rond de seizoenen uit, wat verder ontwikkeld werd samen met VRT Innovatie en VRT NWS.

Binnen het project zullen er verschillende tools gemaakt worden om een breed publiek te betrekken in wetenschap en data. Hiermee willen we datageletterdheid versterken en de verspreiding van desinformatie tegengaan.

Les meer over het project op https://parcos-project.eu 

Gerelateerde projecten