VRT organiseert hackathon rond Voice voor delegatie van Europese omroepen

Hackathon

Op 17 en 18 juni organiseerde VRT een hackathon voor de EBU VOX groep, een expert- en ledengroep van de digitale, radio-, technologie- en innovatiedepartementen bij de European Broadcasting Union. De groep omvat vertegenwoordigers van omroepen die geïnteresseerd zijn in de toekomst van audio en video, met de komst van stemgestuurde digitale assistenten. De hackathon bood de kans aan leden om samen te werken, te innoveren en informatie te delen rond smart speakers, stembesturing en digitale assistenten.

De hackathon bracht 35 enthousiaste deelnemers samen van 8 landen: Noorwegen (NRK), Duitsland (SWR and BR), Zwitserland (RTS), Groot-Brittannië (BBC), Zweden (SR), Nederland (NPO), Finland (YLE) en België (RTBF en VRT). Het hoofdthema was voice user interface, met extra aandacht voor het gebruik van stembesturing in de auto, drama en storytelling, in video en om content toegankelijker te maken.

Hackathon
Picture by Alina Cristea

Na verschillende teams te vormen en de eerste ideeën te verfijnen met het oog op de gebruiker, werkten alle leden twee dagen lang aan de concepten. Tegen het einde van de tweede dag gaf elk team een demonstratie van hun idee aan een panel van 3 leden uit de EBU. Dit waren de gepitchte ideeën:

 • The passenger (BBC, YLE, VRT)
  ‘The Passenger’ is een interactieve assistent die zowel ontspannend als educatief is tijdens lange autoritten. ‘The Passenger’ vraagt wie er in de auto zit en wat de bestemming is. Op basis van deze input creëert de assistent een quiz, gevoed door informatie van Wikipedia.

 • Radio Waves (SR)
  Deze Google Assistant action gebruikt speech-to-text om zo automatisch hoofdstukken toe te voegen aan een radiouitzending. Je kan de uitzending volgen op een scherm en woorden zien verschijnen die je als ankerpunten kan gebruiken om terug te springen naar bepaalde delen. 

 • Who’s Who (RTS)
  Deze hack gebruikt gezichtsherkenning om te bepalen wie er in beeld is van een programma dat je bekijkt op een Apple TV. Door deze informatie op een smart speaker beschikbaar te maken, zou je voortaan simpelweg kunnen vragen wie je op een bepaald moment in beeld ziet.

 • Little V (SR + NPO + BBC)
  Dit idee focust op Voice en een sociale vorm van artificiële intelligentie om een autorit interessanter en veiliger te maken. Of het nu om een korte rit gaat op weg naar werk, of je een lange weg hebt af te leggen naar je vakantiebestemming, ‘Little V’ zorgt voor gepersonaliseerd en veilig entertainment. De AI werkt ook als routeplanner en geeft aanvullende informatie over de bestemming.

 • My TV Bud (BBC + RTBF)
  ‘My TV Bud’ biedt je een interactieve programmagids voor een ideale tv-avond. Wanneer wordt de volgende aflevering van je favoriete programma uitgezonden? Wat is er nu op tv? Je krijgt automatisch een melding om je te verwittigen over de start van een programma.

 • Fantorangen (NRK)
  De Noorse omroep NRK heeft een populair personage genaamd ‘Fantorangen’. Deze hack wil een interactieve stemgestuurde beleving rond ‘Fantorangen’ mogelijk maken voor kinderen. Kinderen kunnen verschillende mini-games spelen met de Google Assistant en een scherm, binnen de leefwereld van Fantorangen.

 • Next News (NPO, YLE, BBC, BR)
  ‘Next News’ is een nieuwsapp die gebruikers zelf laat kiezen welke hoofdpunten eerder oppervlakkig of juist diepgaand aangeboden moeten worden. Als een luisteraar kan je zelf je nieuwsbeleving kiezen door simpele acties als ‘next’ en ‘play more’. 

 • Super Sport Buddy (BBC + VRT)
  Deze voice app biedt sportupdates aan, maar past zichzelf aan naar de context. Zo zal je als je thuis zit in de zetel eerder een langer voetbalverslag in videovorm krijgen. Als je op het werk bent en diezelfde vraag zou stellen, zou je eerder een kort verslag te horen krijgen.  

Hackathon
Picture by Alina Cristea

De winnaar van de hackathon was het team BBC, VRT en Yle met ‘The Passenger’. De jury beoordeelde het op basis van innovatie, implementatie en presentatie. Deze hack zou onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden en veel mogelijkheden bieden op vlak van storytelling en samenwerking.

Hackathon
Picture by Alina Cristea

Meer over de EBU VOX groep ontdek je op deze link

Gerelateerde projecten
Trefwoorden