VRT Innovatie bezorgt bezoekers interactieve en persoonlijke mediabeleving op IBC

HRADIO car app

Van 13 tot 17 september is de innovatieafdeling van de VRT vertegenwoordigd op IBC, de jaarlijkse hoogmis voor de internationale mediasector te Amsterdam. VRT innovatie presenteert er samen met haar partners 5 projecten rond persoonlijke en interactieve media, en samen innoveren. Aan verschillende projectstanden beleven bezoekers onder andere hoe live radio en online diensten elkaar kunnen versterken, op welke manier radiostations hun uitzendingen kunnen integreren met digitale en sociale media, en wat de mogelijkheden zijn voor media in een smart city.

Bepaal je eigen luisterervaring, van in je living tot op een festival

In de IBC Future Zone laten de projecten ‘MARCONI’ en ‘HRADIO’ je radio interactiever en persoonlijker beleven. Binnen ‘MARCONI’ ontwikkelde het projectteam enkele technologieën voor radiostations om hun interactie met luisteraars te kunnen beheren en vergroten. Zo kunnen ze berichten, video’s of foto’s van luisteraars over verschillende digitale kanalen samenbrengen, automatisch beantwoorden en gebruiken voor hun radioprogramma’s. In een live demo laat ‘MARCONI’ IBC-bezoekers zelf experimenteren met de technologie in een mini-radiostudio. Zo kan je er polls uitsturen, je eigen radioprogramma samenstellen, of jingles starten. ‘MARCONI’ is nu ook op zoek naar radiostations die gratis met de technologie aan de slag willen gaan tijdens het project.  
 

Het ‘HRADIO’ project benut dan weer hybride technologieën om je radiobeleving te verrijken. Door live radiouitzendingen te integreren met de voordelen van online diensten kan je genieten van een radiobeleving die niet locatie- of tijdsgebonden is. Op IBC toont ‘HRADIO’verschillende hybride radiotoepassingen voor in de auto of op een smartphone. Zo kan je chatten met de presentator, nieuws- of weerberichten ontvangen op basis van je voorkeuren, of een lineaire radiouitzending pauzeren of zelfs vervangen met je eigen afspeellijsten.

Ontdek MARCONI en HRADIO op stand 8F30 in de IBC Future Zone.
Meer over de projecten ontdek je op projectmarconi.eu en hradio.eu

Verken de mogelijkheden van media in een smart city

Binnen het 'FLAME' project heeft de VRT meegewerkt aan de ontwikkeling van een smart city platform, om zo te kunnen experimenteren met mediatoepassingen in de stad. De ‘FLAME’ stand op IBC visualiseert een toekomstige smart city met media mogelijkheden zoals  storytelling in Augmented Reality of een spelbeleving gekoppeld aan je locatie. Je leert er ook meer over hoe 5G dit alles mogelijk maakt. 

Ontdek FLAME op stand 8F14 in de IBC Future Zone.
Meer over het project ontdek je op ict-flame.eu/flame/

Ontdek hoe een groter media-aanbod voor iedereen toegankelijk wordt  

VRT Innovatie coördineert dit jaar ook een stand rond mediatoegankelijkheid, samen met de projecten ‘Content4All’, ‘ImAc’ en ‘EasyTV’. Binnen het ‘Content4All’ project werkt VRT Innovatie mee aan nieuwe technologieën die meer content toegankelijk kunnen maken voor de dovengemeenschap. Zo zou het mogelijk zijn om met een menselijke avatar in 3D de handelingen van een gebarentolk in een studio op afstand vast te leggen. Daarmee zou meer content op een snelle manier toegankelijk gemaakt kunnen worden voor de dovengemeenschap. Daarnaast bekijkt het projectteam ook op welke manier we deze technologieën kunnen inzetten om op lange termijn ook een geautomatiseerde vorm van gebarenondertiteling te voorzien. 

Ontdek Content4All op stand 8F02 in de IBC Future Zone.
Meer over het project ontdek je op content4all-project.eu

Innoveer internationaal samen met start-ups

Tenslotte brengt VRT Innovatie ook (internationaal) ondernemerschap naar IBC. Zo maak je er kennis met de Sandbox Hub: een internationaal netwerk van mediaorganisaties. Samen met de EBU en partners als BBC en RAI heeft de VRT intussen 17 internationale media-organisaties mogen verwelkomen in de Sandbox Hub. Zij bouwen elk een eigen starterswerking uit, naar het model van de succesvolle VRT Sandbox, en geven start-ups de kans om internationaal samen te werken, kennis uit te wisselen en door te groeien. 

Daarnaast zullen ook de start-ups NowMax en On-Hertz, die hun technologie ontwikkelden binnen de werking van VRT, vertegenwoordigd zijn met een eigen stand op IBC. Beide startten hun eigen bedrijf onder de vlag van VRT Sandbox. NowMax ontwikkelde een toegankelijke app voor journalisten om interviews vanop afstand af te nemen en On-Hertz brengt een mobiele en virtuele radiostudio naar IBC. 

Leer meer over Sandbox Hub tijdens de MediaRoad meetup aan EBU Stand10F20 op 15 september om 14u00 en tijdens een panelgesprek op maandag 16 september om 11u30

Startup NowMax ontdek je op stand 10F42 en start-up On-Hertz op stand 8C96

 

Gerelateerde projecten