De Wall of Moments: van de Warmste Week, het WK, tot de Verkiezingen

Live hangouts

Op 14 oktober vinden de volgende verkiezingen van de nieuwe gemeente - en provincieraden plaats. En jij bepaalt de agenda dit jaar. Op jijkiest.be kan je jouw mening en idee delen over verschillende thema’s binnen je gemeente. Het platform dat dit ondersteunt bouwt verder op de Wall of Moments, een interactieve redactietool die ontwikkeld werd binnen VRT Innovatie.

Lees hier een kort overzicht van afgelopen projecten met de Wall of Moments.

“Wall of Moments”, van onderzoek naar innovatie

Wall of Moments werd ontwikkeld binnen het Europees project ICoSOLE als interactieve app om de beleving van live events te versterken en verrijken. Zo kan je als bezoeker beelden en video’s maken van momenten die professionele camera’s niet altijd kunnen vastleggen. Met een livestream van momenten kan je als organisatie  vervolgens de sfeer vastleggen door de ogen van de aanwezigen, en meer in interactie treden met je publiek.

Het MOS2S-project bouwt nu verder op de Wall of Moments-app, enerzijds om de beleving van een event nog te verbeteren, en anderzijds om deze interactiemogelijkheden ook toe te passen binnen de journalistiek. Zo kan je als gebruiker van de app jouw verhalen en zelfgemaakte beelden delen met de redactie om nieuwsverhalen te co-creëren.

icosole

De Warmste Week: meer interactie met actievoerders

Tijdens de Warmste Week 2016 en 2017 kon je als actievoerder de actievoerdersapp, ontwikkeld door VRT Innovatie, gebruiken om zelf verslag uit te brengen van je actie. Dit kon door foto’s en video’s in te sturen, die de redactie kon gebruiken in de livestream op tv en op de social media van de Warmste Week. Bovendien konden sommige actievoerders ook live inbellen en vertellen over hun actie met één van de presentators.

Daarnaast waren er ook verschillende schermen op het terrein die de ingezonden beelden en video’s toonden. Door verschillende beacons op het terrein te installeren was het ook mogelijk om automatisch jouw ingezonden beelden te zien op een scherm waar je dichtbij stond.

wom

Het Wereldkampioenschap: de live hangouts

De Hangout-feature waarmee je live kon inbellen tijdens de Warmste Week, wordt verder ontwikkeld binnen MOS2S en werd ook gebruikt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal.

De Hangout, in combinatie met Wall of Moments, verschilt met bestaande videochat systemen, zoals Skype, omdat het volledige geïntegreerd is in de redactie- en productieflow van een programma. De regie krijgt beelden van meerdere gebruikers binnen, waarna de redactie op een efficiënte en goedkope manier verhalen van over de hele wereld live in een programma kunnen brengen. De redacteur beschikt over een handige tool waarin hij elk inkomend gesprek kan modereren en de beller kan voorbereiden om live te gaan.

Na een succesvolle trial tijdens de Warmste Week met de hulp van Studio Brussel konden we bij VRT innovatie rekenen op de steun en medewerking van Sporza, die tijdens de WK-uitzendingen enthousiast gebruikmaakten van Hangout. Zo konden ze bijvoorbeeld Belgische supporters in Rusland of in andere deelnemende landen bereiken, of voetbalfans in België, die voor een ploeg uit hun land van herkomst supporteren.

hangout
 

Gerelateerde projecten