VRT NWS experimenteert met gepersonaliseerd nieuws

Preview VRT MyNWS

Om gerichter te kunnen informeren experimenteert VRT NWS met een nieuwe webapplicatie gebaseerd op artificiële intelligentie. Die maakt het mogelijk om lezers een nieuwsaanbod op maat te brengen. Het experiment maakt deel uit van het CPN-project, geleid door VRT Innovatie, dat als doel heeft om software te bouwen die Europese mediaorganisaties toelaat hun nieuwsaanbod te personaliseren.

Zowel aanbevelen als verrassen 

Deze nieuwe web-applicatie van VRT NWS, omgedoopt tot VRT MyNWS, maakt gebruik van een software die bijleert van je gedrag als lezer en je artikels aanbiedt die zowel inhoudelijk als contextueel beter aansluiten bij je profiel. Diezelfde technologieën worden ook ingezet om juist het tegenovergestelde te doen: artikels aanbieden die inhoudelijk verrassen en ingaan tegen de zogenaamde “filterbubbel”. Het experiment wil meten of mensen juist beter geïnformeerd raken als ze aanbevelingen krijgen, of juist niet. Met de resultaten kan het projectteam vervolgens nieuwe toepassingen verkennen, zoals meldingen in je app die op het gepaste moment komen, nieuwsbrieven die automatisch samengesteld zijn op basis van jouw interesses of een videoaanbod op maat. Geïnteresseerde testers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via de Pilootzone van VRT Innovatie.

CPN: een Europees platform voor nieuwspersonalisatie

De test rond VRT MyNWS maakt deel uit van het Europees project genaamd CPN, dat een nieuwe aanbevelingssoftware wil ontwikkelen. Daarvoor werkt de VRT samen met technische bedrijven, onderzoeks- en mediaorganisaties uit Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België Duitsland, Griekenland en Cyprus. Aangezien kleinere nieuwsorganisaties niet altijd de middelen hebben om dergelijke software aan te kopen of te ontwikkelen vervult VRT de opdracht van de Europese Commissie om de software als platform zo breed mogelijk beschikbaar te maken. Zo hebben ook kleinere nieuwsorganisaties de kans om via het platform hun aanbod te personaliseren en hun lezers beter te bereiken in het huidige overaanbod. Daarnaast onderscheidt het project zich door data niet enkel in te zetten om te personaliseren maar ook juist om te verrassen. Zo houdt de software rekening met de diversiteit van onderwerpen, tegenstrijdige standpunten en serendipiteit. De software zal beschikbaar gesteld worden aan het einde van het project, midden 2020.

team
Het innovatieteam dat VRT MyNWS mee ontwikkelde

 

Gerelateerde projecten