VRT MYNWS 2.0

Hand met smartphone en VRT MYNWS-app

In het kader van het Europese onderzoeksproject CPN (Content Personalisation Network) zijn we inmiddels toe aan de derde en laatste pilootstudie rond gepersonaliseerd nieuws

Het nieuwsaanbod is tegenwoordig zodanig groot dat keuzes maken een noodzakelijk kwaad geworden is. Met VRT MYNWS, de naam verklapt het al, bieden we VRT NWS-lezers nieuws op maat aan. Vorig jaar lanceerden we een gelijkaardige oproep om testers te sprokkelen voor dit innovatieproject. Initieel mikten we op 500 testers. Uiteindelijk klopten we af op iets meer dan duizend testkandidaten. Dit jaar hopen we nog meer VRT NWS-appgebruikers te overtuigen om deel te nemen aan deze testpiloot.

 

Hybride aanbevelingssysteem 

Via VRT MYNWS krijg je een persoonlijke nieuwsfeed volledig gebaseerd op jouw interesses, naast de hoofdpunten en de meest recente artikels van de VRT NWS-redactie.
De testapplicatie gebruikt drie algoritmes om tot een gepersonaliseerde inhoud te komen.

Eerst en vooral registreert de app welke artikels, beeld- of audiofragmenten je aanklikt en maakt ze gebruik van artificiële intelligentie om soortgelijke berichten te selecteren voor jou. Zoiets heet content-based filtering. Klik je keer op keer op ‘binnenland’-artikels en politieke opiniestukken? Dan zal je suggesties in dezelfde trant ontvangen. Jouw voorkeuren kunnen natuurlijk fluctueren. Misschien heeft het Coronavirus je anders onbestaande interesse in virologie aangewakkerd. Naarmate je leesgedrag verandert zal de software van VRT MYNWS de gesuggereerde content aanpassen.

Een tweede manier om te kunnen voorspellen wat je hoogstwaarschijnlijk graag zult lezen is collaborative filtering. Het principe is in feite simpel: een algoritme deelt mensen in groepen in op basis van wat ze lezen, beluisteren en bekijken. Je krijgt een digitaal profiel toegewezen dat bepaalde gelijkenissen vertoont met anderen. De categorie van gelijkgestemde zielen waarin je belandt, bepaalt wat je voorgeschoteld krijgt. Personen met dezelfde nieuwsconsumptie kunnen onbewust beïnvloeden wat jij ziet verschijnen op jouw scherm. Als jij en persoon X zeven nieuwsberichten gemeenschappelijk hebben, is de kans groot dat de laatste twee artikels die persoon X las jou ook zullen interesseren. 

Klinkt dit technisch? De combinatie van bovenstaande werkwijzen is eigenlijk vergelijkbaar met hoe Netflix en Spotify aanbevelingen doen. Dus de meesten onder jullie maken al dagelijks gebruik van dergelijke filtersystemen.

Een vaak aangehaald punt van kritiek op nieuwspersonalisatie is dat lezers (ongewild) in een bubbel terechtkomen. VRT MYNWS houdt hier rekening mee en integreert een derde algoritme dat willekeurige artikels voorstelt. Zo blijf je verrast en word je af en toe uit je lees-, kijk- en luistercomfortzone gehaald. De filterbubbel doorprikt!

 

Je eigen nieuws

Wat is nu de meerwaarde van een app die ‘jouw’ nieuws brengt? We vermoeden dat gebruiksgemak een van de meest voor de hand liggende antwoorden zal zijn. Een tweede voordeel is dat je artikels kunt vermijden waar je normaal gezien voorbij moet scrollen. Maar we vernemen die feedback het liefst uit jouw mond. Hoe meer tips die bijdragen tot de verdere ontwikkeling van deze software, hoe beter. 

Test je graag mee? Schrijf je in via de VRT Pilootzone

 

Android iOS VRT MYNWS

Europese samenwerking

VRT Innovatie heeft samen met Italiaanse, Franse, Britse, Duitse, Griekse en Cypriotische partners uit de tech- en mediawereld software ontwikkeld die nieuwsorganisaties de kans geeft om hun publiek gerichter te informeren. Na afloop van dit project is het de bedoeling om deze technologie op de markt te lanceren. 

Wil je hier meer over weten? Surf dan naar https://www.projectcpn.eu.

 

Gerelateerde projecten
Trefwoorden