“Alexa, what’s the news ?” VRT experimenteert met stemgestuurd radio- en nieuwsaanbod

Floris foto

Om één van de radiozenders van de VRT te beluisteren of het meest recente nieuws van de VRT te herbeluisteren,  heb je je handen voortaan niet meer nodig. De komst van “smart speakers” maakt mediacontent beschikbaar louter door ze met je stem op te vragen. Voorlopig verloopt de communicatie met smart speakers hoofdzakelijk nog in het Engels, maar de VRT experimenteert nu al volop met de mogelijkheden en focust daarbij op zijn radio- en nieuwsaanbod. De VRT wil op die manier klaarstaan wanneer ook Nederlandstalige smart speakers op de markt beschikbaar worden.

Na een toetsenbord, muis en een touchpad,  wordt je stem dus steeds belangrijker om als mens met een machine te communiceren. Door eenvoudigweg te spreken tegen een virtuele assistent op je smartphone of smart speaker, kan je uiteenlopende opdrachten geven of vragen stellen, en dus ook mediacontent opvragen.

Ontdek de VRT met je stem

Audio wordt internationaal steeds belangrijker als middel voor informatie en entertainment. Bij de VRT hebben we vanuit radio natuurlijk sterke audiocontent die we ook beter naar het publiek willen brengen. Daarom innoveren we in aanloop van een Nederlandstalig aanbod voor smart speakers nu al met stembediening en de begeleiding ervan.

Zo kan je sinds kort het meest recente radionieuws met je stem opvragen, maar ook je favoriete radiozender bedienen, inclusief de digitale extensies van de bestaande merken, zoals MNM hits, MNM UrbaNice,  Klara continuo en Ketnet Hits. Om dat mogelijk te maken ontwikkelde de VRT enkele “skills” op de virtuele assistent Alexa, die je vindt op smart speakers van Amazon. Tegelijkertijd werken we ook aan een aanbod voor Google Assistant, die eveneens sneller in het Nederlands beschikbaar zal zijn.

Vandaag, zo blijkt uit internationaal onderzoek,  gebruikt de meerderheid van mensen zijn of haar smart speaker om naar de radio te luisteren of nieuws op te vragen, twee domeinen waar we als VRT heel sterk staan. Met die kennis in het achterhoofd spelen we als omroep in op de mogelijkheden van dit nieuwe medium. We willen radio toegankelijker maken via je stemmaar ook de volgende stappen verkennen. Zo onderzoeken we toepassingen in de auto, waarbij we met onze stem eenvoudig verschillende functionaliteiten kunnen activeren, of experimenteren we met gericht opvragen van informatie over de afgespeelde content, zoals de titel van een song of de naam van de artiest. De waarde van zo’n smart speaker spreekt voor zich: ze zijn eenvoudig te bedienen terwijl je bezig bent met andere zaken en je handen even niet vrij kan maken, of wanneer je snel enkele gerichte antwoorden wil krijgen.

Van virtuele assistent naar smart speaker

Elke keer dat je Siri naar het weer vraagt op je iPhone of “Hey Google” roept naar een Android-toestel, dan spreek je met een virtuele assistent. Er bestaan ondertussen verschillende virtuele assistenten die je kan installeren, waaronder Siri (Apple), Google Assistant (Android), Alexa (Amazon), Bixby (Samsung) en Cortana (Microsoft). Naast je smartphone staat een virtuele assistent vooral geïnstalleerd op smart speakers, zoals Echo van Amazon, HomePod van Apple en Google Home. Hoe zulke smart speakers je kunnen helpen in het dagdagelijkse leven hangt af van de skills die een virtuele assistent bezit om je vraag uit te voeren. Net zoals je een app kan updaten, kan je je virtuele assistent ook skills laten bijleren.

smart speakers

Virtuele assistenten werken nu met artificial intelligence. Waar ik vooral naar uitkijk is de uitbreiding naar artificial general intelligence (AGI). Met deze superintelligentie zal een virtuele assistent ook kunnen reageren op vragen waarvoor hij niet geprogrammeerd werd. Waar de reacties van huidige smart speakers nu nog beperkt zijn, zouden ze met AGI samenvattingen kunnen maken van nieuws dat enkel voor jou relevant is of alternatieven kunnen voorstellen voor een recept waarvan je niet alle ingrediënten hebt.

Floris Daelemans - Onderzoeker radio-innovatie

VRT NWS en VRT Radio kan je vandaag ontdekken via onderstaande skills op Alexa (Amazon): 

Radio 1:                      https://www.amazon.com/gp/product/B07H31VMZG

Radio 2:                      https://www.amazon.com/gp/product/B07J9N4WYQ

Klara:                          https://www.amazon.com/gp/product/B07HQ9K3FT

Klara Continuo:          https://www.amazon.com/gp/product/B07J27P6GN

MNM:                          https://www.amazon.com/gp/product/B07J1TBJVY

MNM Hits:                  https://www.amazon.com/gp/product/B07J1FBCGR

MNM UrbaNice:         https://www.amazon.com/gp/product/B07J18P13J

Ketnet Hits:                https://www.amazon.com/gp/product/B07J1VZMVK

Studio Brussel:           https://www.amazon.com/gp/product/B07HN22WYK

VRT NWS:                 https://www.amazon.com/gp/product/B075FQ1HZQ