Vijf tips & tricks die jij kan leren uit de Video Snackbar Hub Webinars

Video Snackbar Hub Webinar Logo

Op vrijdag 3 april organiseerde Video Snackbar Hub* zijn allereerste live Q&A webinar over mediaproductie, nieuwsuitzendingen en live streaming in tijden van corona. Gedurende twee interactieve uren deelden enkele sleutelsprekers hun tips & tricks over hoe we onze normale dagelijkse werkactiviteiten kunnen aanpassen aan de huidige omstandigheden. 

Onmiddellijk na een eerste succesvolle lancering besloot het Video Snackbar Hub team om op woensdag 29 april een tweede webinar te organiseren. Met opnieuw tien geweldige sprekers en een Q&A-box vol vragen zagen ze dat het goed was. Hieronder een recap van beide webinars of herbekijk de volledige uitzendingen op hun website

*Video Snackbar Hub is een VRT-initiatief in samenwerking met RTBF waarin internationale gelijkgestemde spelers & content creators rond verschillende thema's worden samengebracht. Het belangrijkste doel van de hub is om anderen te inspireren en internationale samenwerkingen mogelijk te maken. Meer informatie over de internationale hubs hier.

 

Graag verklappen we een aantal van de geheimen die gedeeld werden in deze webinars!

Wil je er meer ontdekken? Je vind ze hier terug.

Partners Video Snackbar Hub

1: Thuiswerken is het nieuwe normaal 

VRT's voornaamste uitgangspunt op dit moment is: thuiswerken is voor iedereen de norm, tenzij iemands fysieke aanwezigheid absoluut vereist is. Dat geldt ook voor onze internationale partners. Zo zijn bij de BBC (VK) in minder dan een week tijd meer dan 15.000 medewerkers van thuis uit gaan werken. En de redactieruimte van Mediahuis (BE) zag er nog nooit zo verlaten uit. Ongeacht deze ongewone omstandigheden is het mogelijk dat thuiswerk als norm ook na deze pandemie blijft plakken.

Andy Quested (BBC)

(...) Geld kan gebruikt worden voor veel betere projecten, zoals betere connectiviteit in plaats van infrastructuur. Stel je voor dat we conferenties houden in een UHD-versie van Zoom? Hoe geweldig zou dat zijn?

 

2: Hoe ga je echt om met de isolatie?  

De Weens omroep ORF ging nog een stap verder. Gabi Zanetti, ORF’s buitenlandse redacteur, maakte deel uit van een zelf in quarantaine geplaatste nieuwsploeg. Samen met 23 collega’s ging ze vrijwillig in isolement vanaf de start van de Oostenrijkse lockdown. 

Gabi Zanetti (ORF)

Het is in deze onzekere tijden belangrijk dat een kleine bemanning van werkende mensen wordt beschermd om ervoor te zorgen dat de natie accuraat nieuws te horen krijgt. Het nieuws mag geen angst inboezemen en moet worden beveiligd in een coronavrije zone.

We zijn allemaal nieuwsgierig naar hoe mensen omgaan met deze omstandigheden, zowel in onze eigen gemeenschap als in de rest van de wereld. BNNVARA en The Washington Post dachten er ook zo over. Met behulp van zelfgemaakte beelden van gezondheidswerkers creëert BNNVARA hun real-life vlogs. The Washington Post vroeg correspondenten over de hele wereld dan weer om een virtuele postkaart te sturen met een beschrijving van hun huidige situatie en hoe ze zich daarover voelen.

  • Artikel 1: “Life under lockdown: How a travel influencer rebranded her Instagram during the coronavirus pandemic”

  • Artikel 2: “Life under lockdown: How one Italian family is 'focusing on the positive'”

 

3: OK Zoomer

Videobellen is een trend. Het helpt ons om te blijven werken, studeren en feesten. Maar waarom zouden we geen stap verder gaan? Maria Mishurenko, VR-ontwikkelaar en game designer, lanceerde haar nieuwe VR spel in een virtuele conferentie. Ook bij virtual reality is het belangrijk om in contact te blijven met spelers, uitgevers en marketeers. Lees meer over haar werk op https://synestheticecho.com 

 

4: Zich aanpassen of verzuipen

Eén ding weten we zeker: verandering is onvermijdelijk. In deze tijden van crisis worden veranderingen met spoed doorgevoerd en dat moeten we allemaal proberen aanvaarden. In slechts enkele dagen of weken tijd werden  sommige content makers en omroepen gedwongen om hun hele toekomststrategie aan te passen. Verrassend genoeg zijn ze er met beperkte middelen in geslaagd om hun problemen te vertalen in bruikbare uitdagingen. Laat ons deze quarantaine gebruiken om alle oude ideeën eruit te halen en er nieuwe uitdagingen van te maken. De vraag is: tot hoe ver mag onze creativiteit gaan? 

Rudi Vranckx (VRT)

We moeten ons aanpassen. Zo niet, dan zijn we gelijk aan de de dinosaurussen. En we weten allemaal wat er met hen gebeurd is.

 

5: Geheimen delen

Deze lockdown dwingt ons om creatief te zijn. Sommigen weten wellicht dat Instagram Live slechts 2 deelnemers tegelijkertijd op het scherm laat zien, maar RTBF's TARMAC doet daar een schepje bovenop. Zo wilden ze dat hun drie presentatoren tegelijkertijd live konden presenteren. Tijdens de webinar onthulden ze hoe zij het systeem hebben gehackt.

Maar zij waren lang niet de enigen die hun geheimen deelden. Red Bull Media House sprak over hun geslaagde samenwerking met de Belgische start-up Azilpix. Wil je weten hoe en waarom ze dat deden? Bekijk de webinar opnieuw!

Wahiba Yachou (RTBF)

Tot op vandaag hielden we het geheim. Je zult de Q&A van deze webinar moeten nalezen om de volledige details te krijgen. Succes!

Wil je graag de volledige international webinars opnieuw bekijken en nog meer geheimen ontdekken? We verwijzen we je graag door naar hun website

Trefwoorden