STEAMBOX: Een Praktisch Lessenpakket Voor De Toekomst

Steambox

Steambox is een Sandbox-project dat in 2016 van start ging om de nieuwe generaties klaar te stomen voor de maatschappij van de toekomst. In samenwerking met imec en andere partners wil de VRT zich engageren om jongeren voor te bereiden op de huidige en komende technologische en wetenschappelijke uitdagingen. Dit doet Steambox door een nieuwe manier van lesgeven te introduceren met meer ruimte voor experimenten.

What’s in a word? STEAM staat voor sciencetechnologyengineeringart en mathematics, de kennisgebieden die terug te vinden zijn in een doos met technologische lessenmateriaal. Steambox organiseert in de eerste plaats een evenement met  presentaties, workshops en demonstraties over een bepaald thema. Tijdens deze evenementen wordt er van de content media gemaakt die verzameld en verspreid wordt met een box. Met de tools van de box kunnen de leerlingen en leerkrachten de demonstraties en experimenten van het evenement vervolgens simuleren in een klas.

Steambox

Het project is momenteel nog in haar beginfase en focust op het samenstellen van een eerste prototype. Na het verzamelen van voldoende content gaan de onderzoekers aan de slag in de klas. Is de methode effectief? Leren jongeren creatiever omspringen met technologie? Zijn de tools en handleiding duidelijk genoeg? Na een grondige evaluatie trekt Steambox met meerdere exemplaren naar de scholen om studenten systematisch uit te dagen op vlak van creativiteit en kennis.

Meer info over het project op http://www.steambox.be

Trefwoorden