ImmersiaTV sluit af met succesvolle review door Europese commissie

Compilatie ImmersiaTV

De toekomst van tv-kijken? Die is interactiever en beleef je vanuit verschillende invalshoeken, liefst gespreid op verschillende schermen. Binnen het Horizon2020 ImmersiaTV project onderzochten we hoe we een traditionele tv-uitzending kunnen verrijken met 360° content op verschillende toestellen. Binnen het project was VRT Innovatie verantwoordelijk voor de uitwerking van het concept, waarbij we de vereisten van eindgebruikers en professionele gebruikers definieerden, en de uitvoering van de live pilot use cases. 

Cyclocross

De eerste live pilot was een 360° video livestream van de Lotto Soudal Cyclocross in Heverlee, in samenwerking met Sporza. Tijdens de tweede live pilot deden we samen met MNM onderzoek naar visual radio storytelling en creëerden we een live interactieve 360° video beleving voor de luisteraar. Het resultaat van deze pilots kan je hier bekijken. Voor beide use cases bouwden we eerst een testopstelling in een lab-omgeving op de VRT.  Verschillende 360 camera’s streamden naar een centrale server die de streams vervolgens encodeerde en doorstuurde naar een webplayer. Daar kon de eindgebruiker zelf kiezen tussen de verschillende camerastandpunten. De webplayer was toegankelijk via verschillende toestellen (tv, tablet, hmd) en gesynchroniseerd met de traditionele tv-uitzending.

ImmersiaTV

Na de labotests was het tijd voor het echte werk: de ImmersiaTV setup integreren in een bestaande broadcast productie. In het geval van de cyclocross kon je dit ook letterlijk nemen. We werkten samen met de productionele ploegen van Sporza en MNM om zowel de technische integratie als de creatieve invulling tot een goed einde te brengen. Beide pilots werden in Barcelona voorgesteld bij de finale review van dit Horizon2020 project. De reviewers die Europa aanstelde waren zeer positief en gaven een eervolle vermelding aan VRT Innovatie voor de uitvoering van de pilots.

Gerelateerde projecten