CONAMO sluit af met nieuwe technologie om beleving en training van wielrennen te verrijken

fiets

Vandaag sluiten de VRT en partners het imec.icon project CONAMO af met presentaties en demonstraties gekoppeld aan een open training van de nationale junioren en U23 ploeg veldrijden op het militair domein in Heverlee. Daar demonstreren ze een nieuwe communicatie- en datatechnologie om wielrenners in real time op te volgen. Tijdens de training worden de fietsen van de renners uitgerust met een klein toestelletje dat live hun hartslag, snelheid en positie opvolgt en doorstuurt. Niet alleen laat deze nieuwe technologie toe om uitzendingen te verrijken, VRT experimenteerde ook twee jaar lang hoe recreatieve fietsers gemotiveerd kunnen worden om op een gezonde manier te sporten.

Meer interactie en storytelling rond wielrennen

Vanuit haar rol als publieke omroep heeft de VRT de maatschappelijke opdracht om haar publiek aan te zetten tot beweging. Dit doen we vandaag onder meer door specifieke sportprogramma’s uit te zenden, die we met data verder kunnen verrijken. Tijdens het CONAMO-project onderzochten we hoe we mensen ook op een actieve manier kunnen motiveren tot fietsen. Daarvoor gingen we met verschillende testen op zoek naar de ideale combinatie van sociale interactie, gamification, storytelling en virtuele coaching om de training en beleving van fietsen te verbeteren. Hieruit leerden we welke verschillende technieken er werken, maar vooral ook op welke manier we ons kunnen onderscheiden van andere bestaande applicaties.

Binnen het project bouwden we in samenwerking met imec een webapp waarmee wielertoeristen op basis van hun locatiegegevens een gepersonaliseerde route aangeboden krijgen, aangevuld met beelden uit het VRT-archief die ter plekke werden opgenomen en die ze tijdens hun fietsrit kunnen bekijken. Zo verbeteren we niet alleen de fietservaring van de gebruiker, maar kunnen we hen ook bereiken met aangepaste content op tijdstippen en locaties die nu nog onvoldoende benut zijn.

app

Offline data in real time verwerken en interpreteren

De innovatie van het project ligt voornamelijk in de ontwikkeling van een draadloze communicatie – en datatechnologie, die zonder 4G of wifi-verbinding (sensor)data in real time kan verwerken en interpreteren. Een innovatie die ook onmisbaar is in de wielersport, wanneer een ploegleider bijvoorbeeld live wil zien wat de hartslag is van al zijn renners, tijdens de training én tijdens de koers, ook op afgelegen plaatsen (zoals de bergen). Voor de VRT is de connectie tussen goede broadcast content en interactie met de gebruiker dan ook weer vernieuwend. Zo kijken we naar hoe we mensen kunnen bereiken en aanzetten tot beweging met verhalen op maat, in de juiste context en gelinkt aan hun locatie.

demo

 

Gerelateerde projecten