VRT Innovatie en Radio 2 Antwerpen verbinden burgers met lokale mediabeleving

Foto testopstelling

Deze zomer gaat VRT Innovatie aan de slag met een fysieke testopstelling om op een vernieuwende en efficiënte manier verhalen te brengen die nauw aansluiten bij de leefwereld van elke burger. Zo kan je aan de studio van Radio 2 in Antwerpen enkele schermen terugvinden met nieuwe en lokale verhalen, op basis van beeldmateriaal dat ingestuurd werd door buurtbewoners. Daarvoor werken VRT Innovatie en Radio 2 samen met Digitopia, Research[x]Design(KU Leuven), het imec City of Things team, SMIT (een imec onderzoeksgroep aan de VUB), IDLab (een imec onderzoeksgroep aan UGent), The Beacon, en de stad Antwerpen. Sinds augustus kunnen voorbijgangers en bewoners ook in interactie treden met de schermen door hun mening te geven over lokale thema’s en zo de verhalen op de schermen mee vorm te geven. Naast het doel om media dichter te brengen bij elke Vlaming, biedt de gebruikte technologie ook een meerwaarde voor de mediamakers zelf, door op een efficiënte en innovatieve manier beeldmateriaal te doorzoeken, verwerken en distribueren. 

Testopstelling
Foto: Geert Van Hoeymissen

Lokale verhalen dichter bij elke Vlaming

De testopstelling verloopt in het kader van Essence, een imec.icon onderzoeksproject, gesubsidieerd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen dat gecoördineerd wordt door VRT Innovatie. Binnen dit project worden nieuwe verhalenformats verkend voor de lokale mediakanalen van een slimme stad. Dit onderzoek sluit aan bij de ambitie van VRT om elke burger te bereiken en het lokale media-ecosysteem te versterken. Ook in de huidige corona-omstandigheden biedt de testopstelling een manier om mensen met elkaar verbinden, ondanks de fysieke afstand, door verhalen vanuit de buurt te brengen. Zo probeert VRT Innovatie te achterhalen of het hiermee ook effectief mogelijk wordt om een stem te kunnen geven aan burgers die vandaag misschien te weinig aan bod komen. Daarnaast onderzoekt het team ook of deze nieuwe formats voldoende aanspreken en toegankelijk zijn, en hoe we complexere (datagedreven) verhalen op een heldere manier kunnen brengen in een vluchtige context.

Voor Radio 2 is het belangrijk om mee op zoek te gaan naar nieuwe platformen om onze regionale content te verspreiden. Binnen deze samenwerking konden we de testopstelling van VRT Innovatie koppelen aan onze hub in het midden van de stad en testen hoe we de interactie met onze luisteraars hiermee konden versterken.

Steven van Cauwenberg, Regioverantwoordelijke Radio 2 Antwerpen

Radio 2 Antwerpen
Foto: Geert Van Hoeymissen

Zowel actuele onderwerpen als meningen van buurtbewoners

Het verloop van de test sluit nauw aan bij de inhoudelijke uitzendingen van Radio 2 in Antwerpen. Radiomakers kunnen een oproep doen via de app en krijgen vervolgens verschillende reacties in de vorm van video’s, foto’s of berichten. Met deze reacties kunnen ze aan de slag gaan om verhalen te brengen via de schermen. Naast de dagelijkse actuele onderwerpen van Radio 2 wordt er ook geëxperimenteerd met verhalen die gebaseerd zijn op data van voorbijgangers en inwoners. Zo kunnen buurtbewoners hun mening geven door te stemmen over bepaalde onderwerpen, zoals de genomen maatregelen tegen het coronavirus. Deze stem bepaalt vervolgens welk verhaal er getoond wordt op de schermen. Onder de huidige omstandigheden verloopt het stemmen zelf door voetpedalen in te drukken die de verschillende keuzes weergeven.

Voetpedalen
Foto: Geert Van Hoeymissen

Daarnaast verkennen we ook de mogelijkheden om (real-time) sensordata te integreren in de verhalen. Deze vaak complexe data, die steeds meer deel uitmaakt van de slimme stad, wil het projectteam op die manier meer begrijpbaar maken voor een breed publiek.

Essence is een mooi voorbeeld van hoe verschillende partners binnen een smart city project samenkomen, met enerzijds onderzoeksinstellingen en anderzijds industriële partners. Binnen het project proberen we zeer concreet te onderzoeken hoe we de vertaalslag richting burgers kunnen maken. Zo blijkt het vertellen van verhalen in de publieke ruimte een zeer dankbare tool om complexe materie, technologische verhalen zeer behapbaar te vertellen, en concreet en tastbaar te maken.

Tom Bergmans, Project manager imec City of Things

Testopstelling
Foto: Geert Van Hoeymissen

Technologie ontwikkeld door VRT Innovatie

Met de achterliggende technologie die gebruikt wordt binnen de test, omgedoopt tot ‘Storymaker’, kunnen mediamakers op een gemakkelijke manier grote hoeveelheden ongekend beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld user-generated content, doorzoeken, taggen en klaarzetten voor montage of online distributie. Daarvoor kan de Storymaker input verzamelen van verschillende kanalen, zoals een radio-app of een websiteformulier. Deze technologie, ontwikkeld door VRT Innovatie in het kader van het Essence project, wordt ook reeds gebruikt door VRT NWS, één en Klara.

Fijn om te zien hoe het concept Storymaker is geëvolueerd richting een product dat echt een meerwaarde kan bieden voor de mediamaker. We leren constant bij over hun workflow en schaven het prototype verder bij.

Klaas Baert, Product Owner Storymaker

Heb je onze testopstelling bezocht in Antwerpen en wil je graag feedback geven aan het projectteam? Schrijf je dan hier in.

 

Gerelateerde projecten